Webáruházunk használatával jóváhagyja a cookie-k (sütik) használatát. További információ az adatvédelmi nyilatkozat menüpontban. Elfogadom
Termékek Menü
+36202442184

A tanulóhely kialakítása

Ilyenkor, amikor az iskolakezdésre megkezdik a szülők a megfelelő íróasztal, szék keresését, sokan céltalanul indulnak el a bútorkereskedésekbe. De mit is kellene ilyenkor figyelembe venni, milyen szempontok alapján érdemes vásárolni?

  1. Először is ne az íróasztallal kezdjü! A jó szék, a testmagassághoz jól beállítható ülőhelyzet biztosításával kell kezdeni. Az ergonomikus tanulóhely rendszerének alapja, hogy olyan ülőhelyzetet lehessen felvenni, hogy a gyerek talpa a padlón legyen, függőlegesen áljon a lábszár, ezzel derékszögben legyenek a combok. Tehát az ülésmagasság így könnyedén beállítható legyen. Ehhez kell hozzáállítani a háttámlát az ülésmélységgel úgy, hogy a derék megtámasztásával a gerinc tehermentesítve legyen, de a térdhajlatoknál ne nyomjon az ülés pereme. Azt is figyelembe kell venni, hogy a hosszú ideig tartó ülőhelyzet természetesen fészkelődéssel jár, mocorognak a gyerekek, tehát nem jó, ha ezt nem követi a szék ülő és háttámla kialakítása.  Ezt tudnia kell a kiválasztott széknek.
  2. Ha már meg van a tökéletes ülőhelyzet, akkor kell egy olyan íróasztal, aminek a magassága ehhez beállítható: olyan magasnak kell lenni az asztal felületének, hogy egyenesen ülve a széken az alkarok kényelmesen, könyékben nagyjából derékszögbe hajlítva feltámaszkodhassanak az asztalra. Az asztalnál a tökélets ergonomiát az asztallap megdöntése biztosítja, amit az éppen aktuális tevékenységnek megfelelően lehet változtatni. Miért kell ez? Hogy ne kelljen az esztal fölé hajolni, görnyedni pl. írásnál, olvasásnál.
  3. Az eredményes tanuláshoz feltétlenül szükséges, hogy ne csak a test ne fáradjon el, hanem a szemet is kíméljük. Ehhez a szobában általános, szórt világításnak kell lennie, amit pl. egy mennyezeti lámpa és az ablakon bejutó természetes fény bitosítani tud, az asztalon pedig külön egy lámpa egészíti ki és biztosítja az ajánlott 500 lux megvilágítási szintet.

Tehát azt javasoljuk, hogy ne csak egy íróasztalt keressünk, hanem olyan íróasztal-szék-lámpa rendszert, amit a gyerek növekedése során is mindíg be tudunk állítani az éppen aktuális testmagassághoz, testalkathoz.

2012. 07. 05. 14:07:17 Moll-bútor Internetes Áruház